čtvrtek 10. dubna 2014

Afghánské rozhovory - Ibrahim

jméno a věk
Ibrahim, 28 let

jak velká je Tvá rodina?
Tady v Afghánistánu jsme střední rodina, dva bratři, pět sester a rodiče, takže je nás devět.

na jaké pozici pracuješ?
Pracuji pro neziskovou organizaci jako asistent logistiky.

co máš rád na své práci?
To, že se můhu v něčem neustále zlepšovat a rozvíjet. Časem bych chtěl být velmi slavný člověk a dobrý manažer v nějakém compoundu (pozn.: zázemí NGO, firmy).

v jakém směru bys chtěl být slavný
jsou v zásadě tři důležité věci. první je založena na dovednostech a osobnosti. v perštině říkáme, že kdo zná sebe, zná vše. dále bych rád pracoval s lidmi ve zdejší provincii. třetí věc jsme zapovídali.

co myslíš, že jsou největší problémy Afghánistánu?
velký problém je negramotnost. máme málo vzdělaných lidí a jak se bez nich můžeme dále rozvíjet? další problém je chudoba. lidé ani nevědí, jak hospodařit. třeba takový farmář musí vědět, co může sníst a co si nechat jako osivo do příštího roku a co může prodat. a také co by měl ze zisku pořídit, aby mohl farmařit i další roky.

co bys dělal, kdybych Ti dal milion dolarů?
Inšalláh (pozn.: něco ve smyslu "když Bůh dá"), třeba od někoho dostanu i víc peněz (smích). Každopádně bych se ale poradil s mými blízkými, co bych s těmi penězi měl dělat. Rozhodně bych si ale připravil nějaký plán a udělal si průzkum trhu. Klidně bych třeba i sto tisíc dolarů za nějakou takovou studii dal. V Afghánistánu jsou zdroje plynu i ropy, které se však nevyužívají, takže bych možná založil firmu v tomto odvětví, najal místní lidi a třeba se stal partnerem nějaké velké energetické firmy v oboru. Nebo bych vyráběl třeba pracovní nástroje. Prvně bych se ale snažil vše prodat doma a teprve pak bych exportoval do dalších zemí. Rozhodně bych ale nastartoval nějaký byznys. Potřebujeme další pracovní místa.

co bys dělal, kdybys byl Afghánský prezident?
Zaměřil bych se na vytvoření dobrých vztahů s okolními zeměmi. Dále bych zlepšil bezpečnostní situaci v zemi, aby se místní lidé i přijíždějící cizinci cítili bezpečně. A dále bych se zaměřil na práci s parlamentem a na jeho fungování i jevo volby. Za pár dní máme parlamentní volby a každý všude slibuje, že postaví mešitu tady, školu támhle, ale to přece není úkol poslanců. To bych chtěl zlepšit, aby každý rozumněl smyslu parlamentu.

během pár dní budou parlamentní volby, chystáš se jít volit?
Chci jít volit, ale zatím jsem nenašel koho. Je tam spousta nevzdělaných lidí a také spousta vojenských velitelů, kteří zabíjeli lidi. A když někomu dáte hlas, pak jste za jeho zvolení a za to co bude dělat dál zodpovědní.

chtěl bys opustit Afghánistán? kam by ses přestěhoval?
Teď ne. Možná v budoucnu bych se rád vydal do světa a pak se vrátil s novými zkušenostmi a nějak je zde zužitkoval. Ale také bych rád viděl, jak to jinde vypadá. Odstěhovat se trvale ale nechci.

co myslíš, že se stane, když se koaliční armády stáhnou ze země?
Myslím, že opět propukne válka. Pokud se síly ISAF stáhnou, vrátíme se zpět do doby Talibanu.

bylo to lepší za vlády Talibanu nebo nyní?
rozhodně je to lepší teď, to ví každý! vždyť tady byla spousta uprchlíků v okolních zemích, protože tady bylo velmi málo peněz a lidé utekli do okolních bohatších zemí. a také to bylo špatné pro ostatní afghánská etnika, hlavně pro hazáry a tádžiky (pozn.: Taliban byli většinově paštůni). jich také spousta utekla pryč. za Talibanu žilo v Afghánistánu pouhých deset milionů lidí, dnes je jich dvacet šet milionů. celkově je to rozhodně pozitivní změna oproti minulosti.
bylo zde islámské právo Sharia a spousta tvrdých trestů, to je naštěstí také pryč. jsem muslim, ale to, jak svět a islám chápe Taliban, s tím nesouhlasím. špatné bylo také to, že si mysleli, že jsou jako muslimové lepší než ostatní lidé. měli bysme respektovat všechny lidi bez rozdílu vyznání.
lidé povídají, že dříve byla lepší bezpečnost, ale mě se nelíbí, jak hrstka lidí tvrdě kontrolovala miliony ostatních. když teď nejsme s něčím spokojení, měli bysme s tím sami něco udělat a ne čekat, že to vše udělá náš prezident. ten je přeci jenom jeden.

myslíš, že je možné s Talibanem vyjednávat o míru, o budoucím uspořádání a vládě?
Ne, to je nemožné. Taliban má naprosto odlišný přístup, je spojen s Al-Kaidou a není možné s ním vyjednávat.

co si myslíš o ohlášeném pálení koránů na Floridě (aféra v roce 2010)?
Je to rozhodně špatně, protože korán není napsán někým, ale je to svaté písmo našeho proroka. A jestli někdo dělá něco špatného, tak to vypovídá především o něm a nezaslouží žádný respekt. Měli bysme se ptát americké vlády, proč jejich lidé dělají něco takového.

co si myslíš o karikaturách Mohameda (aféra z roku 2004)?
Jak už jsem říkal, vše špatné se obrátí proti tomu, kdo to udělal. Proč někdo dělá něco, co rozlobí spoustu lidí? Ty teď piješ čaj a když Ti ho vyliju, tak se na mě rozlobíš. Tak proč bych to dělal?

--- krátké vysvětlení evropského pohledu na věc: nejde o hanobení Mohameda, ale vyjádření názoru na muslimské radikály, kteří zneužívají korán ke svým záměrům. ---
Ano, ale je třeba respektovat, že prorok Mohamed sice byl člověk, ale byl to velice vyjímečný člověk. Byl vybrán samotným Alláhem a zaslouží si plný respekt. My zas respektujeme vás. Viděl jsi někdy muslima, že by kreslil nějakou karikaturu Ježíše? Pro nás je to prostě důležité a měli byste to respektovat.

kdo jsi? kdo jsi? kdo jsi?
Člověk. Muslim. Nic víc.

co je pro Tebe nejdůležitější v životě?
Přátelství. Nemusím být moc bohatý, ale přátelé jsou důležití.

Žádné komentáře: